Aankoop woning

Bijkomende aankoopkosten

Bij de aankoop van een woning komen veel kosten kijken. Vaak ook veel onverwachte kosten, daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn.  De bijkomende aankoopkosten bestaan namelijk uit twee delen.


Het eerste deel is voor iedereen van toepassing  de registratie van de woning.  Deze prijs kan al snel enkele tienduizenden euro's bedragen. Alles hangt af wanneer de woning voor het eerst ingebruik werd genomen.  Indien de woning voor het eerst ingebruik werd genomen vanaf 1 januri 2016, dan zal u boven op de aankoopprijs nog eens 21% btw moeten betalen. Indien de eerste ingebruiksname dateert  voor 1 januari 2016, dan bent u verkooprechten verschuldigd.  Deze bedragen 10%, dit is aanzienlijk lager dan de btw.

Wanneer werd het huis voor het eerst ingebruik genomen?

Bereken hier de bijkomende aankoopkosten

Voor 1 januari 2016

Na 1 januari 2016

Voorbeelden eerste ingebruikname:

1. U koopt een woning op 1 juni 2018 van  een koppel An en Tom. Tom's vader bouwde de  woning in 1981. An en Tom betrokken de woning in 1981. De eerste ingebruiksname dateert van 1982, u bent dus registratie rechten verschuldigd.


2. Stel dat u een nieuwe woning bouwt, u bent dan btw verschuldigd. U zal zelf de woning voor de eerste maal ingebruik nemen.

Tributo

Fiscale gevolgen tweede woning


Deze website is opgericht in kader van mijn bachelorproef. De informatie op deze site is louter informatief. Afwijkingen kunnen zich voordoen.

Inhoud


  • Aankoopkosten
  • Belasting
  • Fiscale voordelen
  • Meerwaarde


Kevin Debremaeker


Student Accountancy - Fiscaliteit


Hogeschool Odisee


E-mail: Kevin.debremaeker@telenet.be

Copyright. All Rights Reserved