Aankoopkosten

Bijkomende aankoopkosten

Bij de aankoop van een woning komen veel kosten kijken. Vaak ook veel onverwachte kosten, daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn.  De bijkomende aankoopkosten bestaan namelijk uit twee delen.Het eerste deel is voor iedereen van toepassing  de registratie van de woning.  Deze prijs kan al snel enkele tienduizenden euro's bedragen. Alles hangt af wanneer de woning voor het eerst ingebruik werd genomen.  Indien de woning voor het eerst ingebruik werd genomen vanaf 1 januari 2016, dan zal u boven op de aankoopprijs nog eens 21% btw moeten betalen. Indien de eerste ingebruiksname dateert  voor 1 januari 2016, dan bent u verkooprechten verschuldigd.  Deze bedragen 10%, dit is aanzienlijk lager dan de btw.


De tweede kost bij de aankoop van een woning is niet voor iedereen van toepassing. Enkel wanneer u een lening aangaat dan zal u hierop ook extra kosten moeten betalen.  Het krediet moet namelijk geregistreerd worden. Ook hier wordt een onderscheid gemaakt.  De meeste afgesloten lening zijn oftewel een hypothecair mandaat oftewel een hypothecaire inschrijving.


Een hypothecair mandaat betekent dat er nog geen hypotheek gevestigd is op de woning, maar u geeft de bank wel toestemming om dit in de toekomst te doen. De bank zal dit enkel doen indien u niet optijd de lening afbetaalt of bij andere problemen.


Bij een hypothecaire inschrijving wordt er meteen een hypotheek gevestigd op de woning. Indien u niet tijdig uw lening aflost, dan zal de bank overgaan tot gedwongen verkoop van het onroerend goed. Een hypothecaire inschrijving wordt meteen ingeschreven in het hypotheek register, dit brengt hogere kosten met zich mee.


Tributo

Fiscale gevolgen tweede woning


Deze website is opgericht in kader van mijn bachelorproef. De informatie op deze site is louter informatief. Afwijkingen kunnen zich voordoen.

Inhoud


  • Aankoopkosten
  • Belasting
  • Fiscale voordelen
  • Meerwaarde


Kevin Debremaeker


Student Accountancy - Fiscaliteit


Hogeschool Odisee


E-mail: Kevin.debremaeker@telenet.be

Copyright. All Rights Reserved